Vrouwen verdienen meer.

Neen, vrouwen verdienen minder. Juist. Vrouwen verdienen minder geld. In Nederland maar liefst 13% minder dan mannen (bron: CBS). Geld verdien je door te werken. Mensen betalen je geld voor de toegevoegde waarde die je steekt in een product of dienst. We gaan naar school om te leren hoe we geld kunnen verdienen en ongeveer rond je zestiende levensjaar beslis je hoe je van toegevoegde waarde wil zijn. De langste studies leren je de belangrijkste toegevoegde waarde: een arts kan je leven redden. Want wat heeft er in het leven een grotere waarde dan het leven zelf?

Vrouwen zijn dus hoger opgeleid dan mannen. Logischerwijs verdienen vrouwen dan toch meer?

Nu wil het dat 58% van de Nederlandse huisartsen vrouwen zijn (Bron: lhv) en dat aandeel zal alleen maar stijgen, want meer dan 70% van de geneeskundestudenten zijn vrouwen (bron: degeneeskundestudent). In feite studeren er zowel in universiteiten (54%) als in hoger onderwijs (53%) al meer dan 23 jaar méér vrouwen.

Vrouwen zijn dus hoger opgeleid dan mannen. Logischerwijs verdienen vrouwen dan toch meer?

Maar vrouwen verdienen ook meer. Ze krijgen veel meer. Ze krijgen meer aandacht van hun familieleden waardoor ze meer geschenken op moederdag of valentijnsdag krijgen (dan mannen). De typische vrouwelijke beroepen worden vaker in de bloemetjes gezet (dag van de verpleegkundige of  dag van de secretaresse). En geef toe: in het televisieprogramma First Date betaalt de man als er niet gesplit wordt.  

Vrouwen verdienen dus meer omdat ze het verdienen.


Maar geen geld. Neen vrouwen verdienen minder geld, zelfs per uur voor identiek dezelfde job. Bovendien krijgen vrouwen meer taken toegewezen en zijn ze 10% productiever dan mannen. (Bron: weforum). Dus ze zouden dan ook 10% meer moeten verdienen.

Maar wist je dat in grote steden zoals New York jonge ongetrouwde kinderloze vrouwen meer verdienen dan mannen, maar liefst 17%! (Bron: Pew Research ). Maar dan worden ze zwanger en verandert het plaatje. Het worst case scenario is de alleenstaande moeder: geen loonkloof binnen het geslacht zo groot als tussen haar en de alleenstaande kinderloze vrouw.

Als het geven van leven zo’n grote last is, geef dan toe: Vrouwen verdienen meer.